Намерете своя нов дом

+359 893 350 009, +359 893 350 010

Жилище под наем или собствен дом

Домът – сигурност, уют, комфорт. Това е представата на повечето хора за жилището, което обитават. До момента съвременният живот предлага два варианта, чрез които да се сдобием с мечтания дом - да живеем под наем или да станем собственици на недвижим имот. Изборът е индивидуален, но трябва да се съобрази с настоящите потребности и възможности. До голяма степен решението коя опция да изберем, зависи от умението правилно да планираме личните си финанси. Но има няколко неща, които е важно да знаете, преди да се спрете на жилище под наем или закупуване на имот.

Домът под наем е свързан с предвиждане на постоянна месечна сума, която ще се изплаща на собственика на жилището. Това ви гарантира сравнително устойчив месечен разход и ви спестява плащането на данъци. Обикновено, ремонта на имота при авария, също е задължение на хазяина. Когато не живеете в собствено жилище, трябва да предвидите средства към бюджета си, които да ползвате при загуба на доход или евентуално повишаване на наема.

Инвестицията в собствен дом е възможна или като използвате ваши лични средства, или като се възползвате от ипотечните кредити, които банките предлагат. Често те са с плаващи лихви и за дълъг период на изплащане, поради което е важно да съобразите постоянния си доход с месечните вноски и дължимите данъци за придобития имот. Доброто планиране на личните финанси, ще ви избави от нежелани бъдещи затруднения. При закупуване на собствено жилище, в определен бъдещ момент, имотът може да се превърне в източник на допълнителни доходи за вас. Това е факт, който е добре да знаете.

Най-добрият вариант при избор на дом, зависи от вашите лични дългосрочни планове, от размера и стабилността на доходите ви, от разходите. Ако възнамерявате да промените местоработата или местоживеенето си, ако се страхувате от обвързване с кредити, добре е да изберете жилище под наем. Но, ако не планирате значителни промени като смяна на работата или преместване в друго населено място, то инвестицията в собствено жилище е подходящия вариант за вас.

Дата на публикуване: